Parlem amb Ricard Bru i Turull

PARLEM AMB….

RICARD BRU I TURULL, personatge clau de la Cultura Catalana al coneixement de l’Art Japonès, el Japonisme i la tradició de la laca Urushi a casa nostra.

(Ricardb.wordpress.com)

 

La nostra Associació l’ha anomenat Soci d’Honor per tota la seva tasca d’estudiós, investigador i divulgador i per la seva sensibilitat i interès genuí per la nostra feina.

És una persona de tracte proper, amb una vitalitat estimulant i sobretot amb una generosa predisposició a compartir les seves experiències. Accepta, amb naturalitat i sense presumpció, satisfer la nostra curiositat per la seva formació i l’adquisició del seu riquíssim bagatge cultural. No és doncs sorprenent que conversar amb ell sigui no només un luxe sinó també tot un plaer.

Li preguntem com s’ha convertit en un referent en la seva especialitat, quina motivació el va impulsar, quin recorregut ha seguit, quines influències han estat decisives.

Ens explica: «Tot va començar un estiu que vaig tenir l’oportunitat d’anar al Japó amb un amic i trobar-me allà amb un familiar que feia anys que vivia. Aquesta persona ens va acompanyar en un recorregut de coneixement del país, del caràcter i tradicions dels seus habitants . va ser una impregnació profunda i intensa que em va fer voler una civilització i em va obrir un camí que ja no he deixat mai.

En iniciar la investigació sobre les influències de l’Art Japonès a Europa em vaig adonar que a Catalunya, sorprenentment, hi havia hagut, també, una gran influència que, de fet, havia estat molt poc estudiada.

És així com vaig començar la meva tasca d’investigació focalizándome concretament al Japonisme. De fet, el Japonisme a Catalunya va ser el tema de la meva tesi doctoral. »

Aquesta obra, que és un tresor únic pel nivell d’informació i documentació que presenta, va ser qualificada «Cum Laude».

«A partir d’aquesta primera publicació, i amb el temps, el meu interès ha anat creixent també en el camp de la investigació i la divulgació.»

Ens admirem de la quantitat de projectes i activitats que ha desenvolupat: comissari de diverses exposicións, col·laboracions en la redacció dels catàlegs de diversos museus, conferències, publicacions de llibres i articles en revistes especialitzades nacionals i estrangeres.

Li preguntem què suposa ser el comissari d’una exposició de l’envergadura de la de «El Japonisme a Catalunya»

Ricard Bru somriu:

«El més important és tenir molta documentació, tenir molt clar que és el que vols explicar i buscar bons col·laboradors amb els que puguis treballar amb total igualtat de criteris; decidir exactament quines són les ‘peces clau’ per a l’exposició, saber on són, qui les té i aconseguir-les. »

Ho diu amb tanta naturalitat que sembla fàcil.

Continua: «Per estar ‘al món professional de l’Art, és imprescindible formar-se permanentment per mantenir-se al dia, estar connectat amb el màxim de professionals que tracten el mateix tema o similars; investigar sense defallir; interessar-se per tot el que tingui a veure molt o poc amb els propis temes i, sobretot, entusiasmar-te pel que estàs fent i per tot el que has en perspectiva. en definitiva, buscar, indagar, estudiar, descobrir, escriure, llegir, ..

Hi ha perseverança, entusiasme, curiositat i objectius ben definits. Els coneixements s’acumulen i són l’estímul constant per obrir nous camins. »

Pel que fa a la nostra ASSOCIACIÓ, acabada de néixer, que té com a prioritat l’objectiu de preservar la continuïtat d’un art minoritari, Ricard comparteix el nostre entusiasme i valora molt positivament el fet que hàgim aconseguit agrupar-nos i associar-nos. Creu que és un esforç que havia de fer perquè «l’existència de la tradició de la pràctica del Urushi a Catalunya és un tresor que cal mantenir.»

Insisteix en la importància d’investigar la ubicació i de recopilar peces del segle XX i considera que la idea de fer una exposició per mostrar l’obra realitzada durant aquests 100 anys és molt interessant.

Generosament, s’ofereix a ajudar-nos en tot el que estigui al seu abast i … sentim que ho diu de cor.

Des d’aquí la nostra admiració pel seu extens i intens recorregut, per l’amplitud i rigor de la seva obra i el nostre més sincer agraïment pel seu suport i estímul.

Gràcies, Ricard !!!