CONFERÈNCIA: L’ART DE L’URUSHI A CATALUNYA. EL PARAVENT “EL MERCAT DE CALAF”

Barcelona, 15 de novembre de 2021. El proper dia 20 de novembre a les 11.00 h tindrà lloc la conferència “L’ART DE L’URUSHI A CATALUNYA. EL PARAVENT ‘EL MERCAT DE CALAF’”, una obra d’Enriqueta Pasqual Benigani i Xavier Nogué, que data del 1929, que anirà acompanyada d’una visita al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), on està exposat aquest paravent, per poder veure i comentar l’obra.

Durant l’activitat es comentarà la tècnica de l’urushi, la connexió entre el Japó i Catalunya en relació amb aquesta tècnica mil·lenària, com es va introduir aquest art al nostre país, i com es continua practicant actualment. Es donaran els detalls de la restauració d´aquesta peça tan original que està feta amb dues tècniques diferents: l´anvers està realitzat amb la tècnica de laca coromandel i el revers amb la tècnica de laca negoro. Això fa que sigui una peça de referència de l´art de la laca a Catalunya, propietat d´un particular i cedida al museu temporalment.

La tècnica de laca coromandel consisteix a gravar el dibuix i treure la capa més superficial de la laca urushi per pintar en color les superfícies que queden exposades. La tècnica de laca negoro consisteix a fer-hi capes alternes de resina negra i vermella per després polir deixant al descobert taques negres i vermelles segons la voluntat.

Els interessats a fer aquesta visita han de contactar amb associaciolaca@artdelalaca.net i els facilitarem informació detallada sobre l’activitat. Per motius COVID, aquesta activitat requereix inscripció prèvia i té aforament limitat.

Aquesta conferència forma part de les activitats de divulgació que promou l’ACCAL dins del programa d’activitats que es realitzen gràcies al suport de la JEC FUND GRANT.